dinsdag 20 juni 2017

PO in actie

Geachte ouders,


Wellicht heeft u er de laatste tijd al het een en ander over gehoord; leerkrachten van basisscholen maken zich ernstig zorgen over de toekomst van het onderwijs en de toekomst van uw kinderen. In deze brief leggen we u uit waarom wij ons zorgen maken en vragen wij u om uw steun en hulp.

In de afgelopen maanden hebben 41.000 leerkrachten van de actiegroep POinactie (PO = primair onderwijs), de vakbonden (AOb, CNV Onderwijs, AVS en FvOv) en de werkgeversorganisatie PO-raad hard gewerkt om deze problematiek aan te kaarten bij de politieke partijen in Den Haag. Helaas heeft dit nog niet geleid tot enige verbetering. Niks doen is echter geen optie. Het is vijf voor twaalf!
We willen u vragen om uw stem te laten horen voor goed onderwijs. Iedereen gaat de gevolgen van het lerarentekort voelen als we nu niet als één front laten horen dat we ons zorgen maken en investeringen opeisen. Zo maken we het prachtige vak van leerkracht weer aantrekkelijk voor jonge mensen met onderwijspassie, wenden we een lerarentekort af en komt de kwaliteit van onderwijs aan de generaties kinderen die gaan komen niet in gevaar.

De enorme werkdruk en de lage salarissen in het primair onderwijs hebben er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat er veel leerkrachten zijn gestopt en dat er weinig nieuwe leerkrachten zijn bijgekomen. Dit merken wij al binnen Trivium: er worden op onze collega-scholen al klassen naar huis gestuurd als een leerkracht ziek is, omdat er geen vervanger beschikbaar is. Op De Wegwijzer hebben we hier ook mee te maken, dit proberen we op te lossen zonder de leerlingen naar huis te sturen.
Op De Wegwijzer willen we zo goed mogelijk aan de individuele leerbehoeften van elke leerling tegemoet komen. Dit betekent veel voorbereiding, administratie, overleg, begeleiding en dit alles kost veel tijd. In combinatie met grote groepen zorgt dit voor een hoge werkdruk. Daarnaast vinden wij dat ons salaris gelijkgetrokken moet worden met het salaris in het VO omdat wij hetzelfde opleidingsniveau hebben. Daarnaast geven wij niet op 1 niveau les maar op minstens 3 niveaus en sinds het passend onderwijs bieden wij meer zorg op maat.

Veel ouders vragen zich af wat zij nu voor hun kind en het onderwijs kunnen doen. Hoe zij mee kunnen werken om het ooit zo mooie vak van leerkracht weer aantrekkelijk te maken voor jonge mensen met onderwijspassie en dat het aankomend lerarentekort afgewend wordt. Juist nu hebben wij u hard nodig.

U kunt ons steunen door de petitie te ondertekenen op www.pofront.nl. Elke stem telt, het gaat om u en ons, om uw kinderen en de toekomst van nieuwe leerkrachten.

Trivium ondersteunt de prikactie op dinsdag 27 juni, een actie van 1 uur. De school gaat om 9.20 uur open. Om 9.30 uur beginnen de lessen.

Vanaf morgen, woensdag 21 juni, kunt u elke ochtend tijdens de inloop in de mediatheek de petitie ondertekenen. Wij nodigen u van harte uit!


Met vriendelijke groet,

Het Team De Wegwijzer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten